Sang Puteri ♥Disukai oleh Sultan dan 41k yang lain

Mohamad Zarif Rafian, Malaysia

Salam bumi hijau buat pemirsa maya.

Melatari hijau subur alam, ayuh ikuti Ummi, Sang Puteri dari Gunung Ledang bakal mendidik saudara tentang peri pentingnya "teknologi lestari

Sang Puteri berhasrat untuk menyemai tanaman terung dan cili padi, namun dengan syarat, bahawa segala sumber mestilah digunakan penuh hemat dan tanaman pula mestilah bersifat alami. Maka, lahirlah idea "Kebun Hidroponik Berkuasa Solar".

Bentala hijau ini hadir membenihkan hasil tuai yang bugar sebagai ganjaran buat insan yang sudi berbudi kepada tanah.

Sang Puteri  menguntum senyum melihat terung ungu yang gemuk dan montel. Kemilaunya bak kundang lembayung bercambah mekar di kebun hidroponik berkuasa solar yang diusahakan.

"Disukai oleh Sultan dan 41k yang lain"

Struktur tajuk berdasarkan ayat Instagram untuk menunjukkan statistik like. Istilah "Disukai" sebenarnya bukan mekanisme yang sama dengan istilah yang digunakan di media sosial tetapi bagi kita menyukai idea menggunakan "Tenaga Lestari" dalam projek kecil-sederhana. Dengan memahami bahawa "the_sultan" adalah dari kisah asalnya dan "41k yang lain" mewakili jumlah orang yang menyokong idea yang sama.

Dengan tajuk yang dijelaskan, mari kita teruskan perjalanan dengan Puteri Gunung Ledang di kebun.

Setiap entiti di ruang taman hidroponik dipantau untuk penggunaan sumber daya yang lestari dan semula jadi dengan menggunakan panel elektrik yang dilengkapi dengan sistem pemasa, serta augmented reality untuk melapisi maklumat deria ke taman. Teknologi yang mampan menjadi mencukupi yang mana Puteri hanya perlu memerhatikannya dengan tenang setiap hari.

Seperti kata pepatah, "Alam sekitar tidak meminta kita untuk mempertimbangkannya untuknya tetapi untuk generasi masa depan kita." Oleh itu, telah menjadi tanggungjawab pemaju teknologi seperti pendidik, penyelidik, pakar inovasi, syarikat teknologi dan profesional untuk mencari teknologi terbaik yang dapat menyelesaikan masalah dan juga mesra alam.

Hansen et. al (2013) dalam penulisan mereka telah menekankan pentingnya pengurangan pelepasan karbon untuk melindungi anak muda dan generasi akan datang. Sejak itu, kajian mengenai tenaga lestari semakin meluas dan berkembang dengan ketara.

Pancaran terik suria oleh Sang Mentari yang begitu berkuasa perlu bijak digunakan agar tiada terbazir begitu sahaja. Panel solar ini berupaya menyerap tenaga haba 230 Watt dan mengolahnya kepada tenaga elektrik untuk menjana pam air automatik yang akan menyiram segala tumbuhan flora yang ada di kebun ini menggunakan sistem pemasa.

Butiran hujan yang membasahi bumi, ditadah dan disimpan menggunakan kaedah sistem tuaian hujan, disimpan elok dalam bekas tadahan dan menjadi sumber yang bakal diputar sepanjang masa buat siraman tumbuhan di kebun.

Adakah anda tahu?

Walter et al (2020) mencatatkan bagaimana pertanian hidroponik di rumah telah berkembang dan menjadi pendekatan yang terkenal oleh banyak isi rumah di AS yang membawa kepada pengeluaran tanaman makanan yang lestari dan jalan menuju gaya hidup yang lebih mesra alam di kalangan masyarakat.

Merah-merah si cili padi,

Merah menyala terang sekali,

Rajin sungguh Sang Puteri,

Menyemai menjaga Kebun Lestari.

Cili padi yang terang menyala menjadi bukti tuaian organik di kebun hidroponik. Tiap batang pokok disemai dan dibuang rumput barang sesekali, agar kekal hijau dan rapi.

Puteri ingat bahawa Sultan benar-benar iri padanya kerana kecerahannya. Sebagai contoh, dia memberitahu semua orang di bandar bahawa dia akan menggunakan tanah yang tidak terpakai untuk membuat taman lestari yang mematuhi (Matlamat Pembangunan Berkelanjutan) SDG 7: Tenaga Terjangkau Dan Bersih oleh PBB untuk benar-benar memberi perbezaan kepada seluruh dunia dan menjadi role model. Kerana dia tahu bahawa pengeluaran tenaga juga boleh menjadi penyebab pemanasan global, menyumbang sekitar 60% dari jumlah pelepasan gas rumah kaca dunia. Oleh itu, sangat penting untuk meningkatkan kecekapan tenaga dan melabur dalam tenaga boleh diperbaharui.

Berbekalkan Hukum Newton, graviti menjadi unsur hakiki untuk menyiram tiap pokok yang disemai. Air dihantar menggunakan saluran paip PVC, bermula dari titik tertinggi sehingga ke pokok di bawah sekali.

Pembajaan berasaskan nitrogen adalah salah satu kaedah yang paling popular digunakan oleh petani tempatan kerana kesederhanaan dan kosnya yang rendah. Namun, ketika datang ke ibu Alam, berhati-hati harus dilakukan. Ini kerana penggunaan baja jenis ini secara meluas memberi sumbangan besar kepada pelepasan gas rumah hijau. Sementara itu, racun perosak kimia adalah penyumbang penting kepada pencemaran udara dan badan air kita.

Sebagai catatan, puteri menyedari pentingnya SDG 13: Iklim Tindakan dan SDG 12: Penggunaan dan Pengeluaran Berkelanjutan, laju perubahan semakin cepat apabila semakin banyak orang beralih kepada tenaga yang boleh diperbaharui dan pelbagai langkah lain yang akan mengurangkan pelepasan dan peningkatan usaha penyesuaian. Di samping itu, ia berjaya mencapai keseluruhan rancangan pembangunan, mengurangkan kos ekonomi, persekitaran dan sosial masa depan, memperkuat daya saing ekonomi dan mengurangkan kemiskinan. Dia tahu bahawa perubahan iklim adalah cabaran global yang tidak menghormati sempadan negara. Oleh itu, hidroponik bertenaga tenaga suria adalah salah satu penyelesaian yang berkembang yang merupakan pilihan yang baik, menjanjikan, dan lestari terhadap alam sekitar.

Air yang berlebihan akan diarahkan ke alur kecil (menetes) yang ditusuk jauh ke dalam setiap periuk semaian terung. Sumber air digunakan semaksimum mungkin untuk menjaga kesuburan tanah dan kualiti sayur-sayuran dan tanaman yang membantu mencapai tujuan kelestarian.

Memang benar! apabila seseorang itu berbudi luhur, hasilnya tidak terputus dan langsung. Puteri sangat gembira dengan hasil sayur organik. Hasil panennya sangat segar dan berkualiti tinggi.

Puteri Gunung Ledang "Ummi" kami mempunyai keyakinan bahawa bukan hanya golongan muda tetapi semua lapisan masyarakat untuk selalu mempertimbangkan untuk menggunakan tenaga lestari ketika datang ke projek yang semudah projek peribadi untuk projek yang akan kami layani kepada masyarakat sama ada amal yang menguntungkan atau semata-mata dan dia berharap institusi seperti Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) dan Pusat Tenaga ASEAN (ACE) dapat membantunya untuk meningkatkan kesedaran kepada para belia di seluruh dunia untuk menggunakan #SustainableEnergy.

Ingatlah,kalau hendak menggapai bintang di langit tinggi, jangan pernah lupa rumput di bumi. Kalau hendak menuai dengan kualiti, jawabnya ada pada teknologi lestari.

------------||-----------

Disclaimer: the photo story is part of the ASEAN Photo Competition, implemented by the ASEAN Foundation and the ASEAN-German Energy Programme (AGEP) that focused on the theme of ”#ASEANYouth Shaping the Vision of Renewable Energy as the New Normal”. AGEP is commissioned by the Federal Ministry for Economic Cooperation and Development (BMZ) and implemented by the Deutsche Gessellschaft fürInternationale Zusammernabeit (GIZ) GmbH in close cooperation with the ASEAN Centre for Energy (ACE). The competition aims to contribute to the awareness of the benefits of renewable energy (solar, wind, hydro, tidal, geothermal, and biomass) paving the way for ASEAN’s cleaner and greener future. The contents of this photo story do not necessarily reflect the views of ASEAN Foundation or AGEP.

Showing 1 reaction

Please check your e-mail for a link to activate your account.

This site uses cookies to make your experience more efficient.OK